STOPPEN MET ROKEN?

PAK JE LEVEN!

Klanten

Wanneer je de DSM 5 er op naslaat dan is roken niet het gezondheidsprobleem waar je nu zoveel over ziet, hoort leest in de media.
Natuurlijk is roken een hype en wat mij betreft een blijvertje. Roken ís niet zo normaal als we nu nog geloven. Zelfs de meest verstokte roker weet dat. Stel hem of haar de vraag: “Zou je willen dat jouw kinderen gaan roken?”. Nou ja, we weten het antwoord denk ik wel…

Wat heeft dat te maken met de diagnostische criteria stoornis in tabaksgebruik?
Ik zat gisteren in gesprek met een zorgprofessional in de GGZ. Het ging over mijn idee om de cursus “Begin Met Niet Roken” via Instagram te verkopen. We kwamen al snel op het onderwerp “klanten” en daarna mijn mening over de medicalisering van het stoppen met roken.

Zie ik mijn klanten als patiënten zoals de Zorgstandaard dat dicteert? Nee, als je in de categorie valt die in de zorgstandaard wordt omschreven als “patiënten met een tabaksgerelateerde klacht of aandoening of een verhoogd risico daarop” dan kan je bij mij niet terecht.

Ik zoek rokers die zich al bewust zijn van hun vervelende gewoonte. Rokers die eigen geld er voor over hebben om te investeren in hun gezondheid. Om met heldere instructies zelf aan de slag te gaan met hun verslaving. Weldenkende kritische mensen die met dezelfde vragen komen als zij de classificatiecriteria van tabaksgebruik lezen.

“Een problematisch patroon van tabaksgebruik dat leidt tot klinisch significante beperkingen of lijdensdruk, zoals blijkt uit minstens twee van de volgende kenmerken, die binnen een periode van een jaar optreden:

8. Recidiverend tabaksgebruik in situaties waarin dit fysiek gevaar oplevert.
9. Het tabaksgebruik wordt gecontinueerd ondanks de wetenschap dat er een persisterend of recidiverend lichamelijk of psychisch probleem is dat waarschijnlijk is veroorzaakt of verergerd door de tabak.

11. Onttrekkingssymptomen, zoals blijkt uit minstens een van de volgende kenmerken:
a.      Het kenmerkende onttrekkingssyndroom van tabak (zie criteria A en B van de criteria voor het tabaksonttrekkingssyndroom).
b.      Tabak (of een zeer verwante stof zoals nicotine) wordt gebruikt om onttrekkingssymptomen te verlichten of te voorkomen.”

Voor het volledige overzicht mag je op de link naar het Trimbos Instituut klikken.
Tabaksrook is per definitie schadelijk voor lichaam en psyche én verslaafd zijn aan tabak gaat gepaard met onttrekkingsverschijnselen. Dan heb ik de sociale problemen van het roken nog niet eens onder de aandacht gebracht.
De mogelijkheid van een patiënt om deze feiten te ontkennen wanneer de DSM uit de kast wordt gepakt brengt wat mij betreft het grootste probleem van de Nederlandse gezondheidszorg aan het licht. Te gefragmenteerd, geen holistische benadering van de mens.

Kort samengevat ziet mijn ideale klant er als volgt uit:
Man of vrouw van 18+ met een gemiddelde intelligentie. Bereid om geld te investeren in zijn of haar eigen gezondheid. Nieuwsgierig naar de gevolgen van het niet roken en eigenwijs genoeg om discipline te ontwikkelen om zijn of haar mindset te veranderen.

Voor deze mensen ga ik nu weer aan de slag om mijn verhaal te onderbouwen met de wetenschap van het roken.