STOPPEN MET ROKEN?

PAK JE LEVEN!

Influencers

In de film “De Vervangers” (Erwin Kleinjan, 2014) zit een scene waarin kinderen de aantrekkelijkheid van pakjes sigaretten beoordelen. Ze vertellen zonder vooroordeel wat zij er mooi aan vinden. Het glinsterende papiertje en het grappige dier. Deze beelden brachten mij terug naar mijn jeugd toen mijn buurtgenootjes en ik elkaar scherp hielden op ongure types met foute bedoelingen.
Geen snoep aannemen van vreemden! Niet te lang bij dat huis stil blijven staan! Gelukkig ben ik nooit in de val gelokt door dat soort boeven.

Ik was een tiener toen ik werd gegrepen door de stoere man die van achter de toonbank onder zijn cowboyhoed door naar mij stond te staren.

Zijn naam: Marlboro Man. Het doet mij deugd om van mijn vrijheid van meningsuiting gebruik te kunnen maken om deze gemenerik aan de schandpaal te mogen nagelen. Maar hij was niet alleen…
Ze kwamen in grote verscheidenheid en niet altijd even herkenbaar als hij.
Aaibare kamelen, schaars geklede jonge dames of ruige rockers en zelfs sportieve types. Zelfs nu nog worden onze kinderen gelokt met subtiele verwijzingen naar het roken. In films en series en via social media, de kinderlokkers zijn er nog steeds.

Tabaksreclame in de supermarkt
bron: www.tabaknee.nl
Hier is hoe het werkt: één pakje sigaretten heeft de afmeting van ongeveer 10 cm bij 5 cm. Zet daarvan twintig op een rij en stapel ze tien pakjes hoog dan heb je een reclamezuil van één vierkante meter!

Ondertussen worden er in ons land maatregelen genomen om deze beïnvloeding in te perken. De grootste reclamezuilen zijn al afgedekt, sommige supermarkten durven een statement te maken. Die verkopen alleen “levensmiddelen”.

De logische vraag om te stellen is of ik spijt heb dat ik ooit ben begonnen met roken? Mijn antwoord is standaard: “Nee”. Ik ben daar te optimistisch voor en ik vind spijt een nutteloze negatieve emotie. Of ik dan hetzelfde weer zou doen met de kennis van nu? Natuurlijk niet! Daarom schrijf ik nu dit soort stukjes en heb ik een cursus voor rokers die willen beginnen, met nietroken. Zonder mijn eigen ervaring zou ik die cursus nooit hebben kunnen maken.
Wat ik wel vervelend vind is dat er over roken nog steeds wordt gedacht dat het een kwestie van keuze is. Vrije wil. Gelukkig buigt de opinie naar het tegenovergestelde. Zeker wanneer het over onze kinderen gaat.

Ik ben ook niet diegene die je gaat confronteren met alle negatieve gevolgen van het roken. Ik bombardeer je ook niet met statistieken. Dat laat ik graag over aan de specialisten.
Wat ik je wel kan vertellen is mijn eigen verhaal en ik kan mijn kennis met je delen hoe je kan beginnen te denken als een nietroker.

Nieuwsgierig geworden? Binnenkort staat de cursus Begin Met Nietroken online.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *