STOPPEN MET ROKEN?

PAK JE LEVEN!

Drie redenen om niet te stoppen met roken.

Het is de maand van de lijstjes. Ik heb mijn top 2000 ingevuld en opgestuurd naar de radio. Terwijl ik dit opschrijf luister ik naar de Top 4000. 
Tijd voor mijn eigen top 3.
Mijn favoriete redenen om niet te stoppen met roken.

 

We tellen af! Laat ik gelijk van start gaan met nummer drie:

“Ik hoef niet te stoppen met roken” want: “Opa is ook 88 jaar geworden en rookte iedere dag.”
Dat zal in het geval van jouw opa kunnen maar opa is een uitzondering op de statistieken
In Nederland sterven ieder jaar 20.000 mensen aan de gevolgen van het roken. Dit komt neer op ongeveer één dode per half uur. Bijna een kwart van de rokers haalt zijn 65ste verjaardag niet.

Ik schrijf dit niet op om je bang te maken maar om te schetsen hoe beeldvorming werkt. Want ja, opa was 88 jaar en was zichtbaar als roker. Daarmee behoorde hij tot de 12% van de nog levende rokers op die leeftijd. De andere 88% was al dood en had dus geen stem. Onzichtbaar en vergeten.
Dan kan je denken dat niet- rokers ook sterven op 88 jarige leeftijd. Dat klopt maar dat zijn er iets meer dan de helft.
Tot welke groep wil jij behoren?

Nummer twee:

“Als ik stop dan krijg ik last van stress en spanning. Zelfs mijn dokter heeft gezegd dat die spanning erg ongezond voor mij is.”
Dat stress ongezond voor je is ben ik helemaal met je eens. Dat roken veel ongezonder is dan stress ervaren had jouw dokter je ook moeten uitleggen.
Want stress en spanning nemen af als je niet meer rookt. Het roken zelf veroorzaakt stress. Je denkt dat het roken van een sigaret de spanning van dat moeilijke gesprek wegneemt of dat je er weer tegenaan kunt als je kinderen naar school hebt gebracht na een hectische ochtend. Dit is wat roken werkelijk met je doet.

Nicotine (en veel ander stoffen in tabak) hebben een stimulerend effect. Je hart gaat sneller kloppen en je bloeddruk stijgt. Het gevoel van ontspanning komt doordat je de afgenomen nicotine in je lijf weer hebt aangevuld. Het afnemen van nicotine veroorzaakt ontwenningsverschijnselen. Deze ontwenningsverschijnselen zijn te vergelijken met het gevoel van honger, onrust en vermoeidheid. Je hebt jezelf geprogrammeerd om dit gevoel weg te nemen door te gaan roken. Voor een kort moment, ongeveer 20 minuten, ervaar je het gevoel van ontspanning dat nietrokers de hele dag hebben.
Zou het niet geweldig zijn dat je deze ontspanning gratis en zonder onderbreking de hele dag door kan ervaren?

Nummer één:

Ik heb geen klachten.
Misschien ervaar je die nu nog niet maar roken gaat altijd gepaard met nadelige gevolgen voor je gezondheid. Die hoest die je iedere ochtend hebt is geen chronische verkoudheid. De vermoeidheid na de lunch is niet het “after dinner dipje”. En jouw kortademigheid na twintig traptreden hoort niet perse bij je leeftijd.

Het beste voorbeeld dat ik je geven kan is het effect van koolmonoxide (je weet wel, van die defecte campingkacheltjes). Waar koolmonoxide zit kan geen zuurstof zitten. Zuurstof is de meest pure vorm van energie. De hoeveelheid koolmonoxide die een zware roker in zijn bloed heeft is zelfs dodelijk voor kinderen!

Als je stopt met roken zijn de eerste effecten direct merkbaar: Je hartslag daalt naar een normaal niveau, je gezicht verliest na enkele dagen de grauwe waas door een betere doorbloeding van je huid het hoesten neemt na een week af.

Koop kaartjes voor Begin Met Niet Roken de cursus. 6 en 7 januari 2020
Koop een ticket in onze webshop. Slechts 20 plaatsen beschikbaar

Ik ben bang dat ik zo’n irritante ex-roker word.”
Verwar irritant in dit geval niet met enthousiasme. Een enthousiast mens wordt door jaloerse personen irritant gevonden omdat zij iets hebben of kunnen waar een ander naar verlangt. Daarbij ben je als nietroker minder bang. Er worden stoffen aan tabak toegevoegd waar je angstig van wordt. Die angst weerhoudt je ervan om te veranderen. Om een nietroker te worden.

Ben je nieuwsgierig geworden en kijk je al een tijdje jaloers naar alle nietrokers in jouw omgeving?
Wil je dat jouw kinderen trots op je zijn?
Wil je weten hoe is om te leven als een nietroker?
Kijk in de webshop voor een kaartje voor de cursus Begin Met Nietroken op 6 en 7 januari 2020.