STOPPEN MET ROKEN?

PAK JE LEVEN!

De voordelen van het nietroken

Tijd. De gemiddelde rookbeurt kost je zeven minuten. En dat twintig keer per dag. Als je met roken gestopt bent heb je in één keer bijna tweeënhalf uur tijd. Maar wat moet je dan met die tijd?

Het begon wat onwennig maar ik denk dat ik op de enige juiste manier ben omgegaan met dit geschenk. Ik kan per dag een aantal momenten hebben dat ik echt helemaal niets doe. Dan staar ik in de verte over mijn beeldscherm of ik ga bewust naar buiten voor een pauze.
Tijdens mijn rokende leven noemde ik dit al “mijn momentje mindfulness”. Mijn creatieve bijdrage aan de berg smoesjes die rokers hebben verzonnen om het ongemak van ontwenning weg te nemen.

Laat de momenten die ik op deze manier doorbreng een half uur in beslag nemen. Blijven er nog twee uur over. Wat ik daarmee doe?

Ik ben meer gaan lezen. Een leuke bijkomstigheid van het niet roken is dat je concentratie niet ieder half uur breekt. De afleiding van de hunkering om te roken is er niet meer dus voor je het weet heb je anderhalf uur boek verslonden. Ik lees graag voor het slapen gaan en nu ik dit schrijf vind ik het een wonder dat ik ooit aan slapen toe ben gekomen.
Dat je als roker niet wakker wordt van de trek om te roken heeft de industrie slim in de sigaret gesleuteld.

De eerste sigaretten waren een fiasco. Die hadden nog niet het ontwerp die ze nu hebben. Waardoor de nicotine onder een kritieke waarde kwam en je als roker wakker werd van de hunkering.

Cardiovascular Effects of Nasal and Transdermal Nicotine and Cigarette SmokingNeal L. Benowitz, Anna Hansson and Peyton JacobIII

De moderne sigaret zorgt ervoor dat er een kleine hoeveelheid nicotine in je bloed blijft zodat je niet om het uur wakker wordt. De volgende ochtend vul je deze hoeveelheid weer aan met je eerste sigaret.
Het goede nieuws: Nicotine is een vluchtige stof die na maximaal drie dagen helemaal uit je lichaam is verdwenen.

Het “enige” waar je dan nog last van hebt is de geestelijke verslaving. Die heel hardnekkig kan zijn en je lang blijft bezighouden.
Tenzij je kennis opdoet van de mechanismen achter de verslaving. Dat kan door te lezen maar als dat niet je ding is kan je mij volgen op Instagram @nieuwstoer. Bijna ieder dag vertel ik in een story waar je als roker met een stopwens mee te maken krijgt als je stopt.

Nee, niet de vieze plaatjes, die staan op de verpakking van jouw pakje. Ik belicht de voordelen van nietroken. Zodat jij net zo enthousiast wordt als ik. Om nooit meer te hoeven roken.