STOPPEN MET ROKEN?

PAK JE LEVEN!

De Rook Stop Buddy Show

Hier vind je alle afleveringen van de Rook Stop Buddy podcast. Onafhankelijk en ongecensureerd.
Heb je een goed idee voor een onderwerp of weet je een geweldige gast die Rook Stop Buddy zou moeten uitnodigen? Laat het ons weten via mail of bel. (+3153 433 46 54)

Niet alles hoeft in een keer goed te gaan. Ik heb besloten om te stoppen met de Rook Stop Buddy Whatsapp- groep. We gaan wel door met individuele begeleiding via Whatsapp. Hoe deze begeleiding eruit ziet kan je beluisteren in deze aflevering.
We gaan vanaf 1 oktober van start. Aanmelden kan nu al via de webshop van Rook Stop Buddy. Na je aanmelding kan je luisteren naar Leer denken als een niet-roker en plan je je allerlaatste sigaret. Je krijgt iedere dag een audio bericht met daarin een opdracht en een overpeinzing.
Een groot voordeel aan de begeleiding via Whatsapp is dat we direct contact hebben. Als het nodig is kan jij contact met Rook Stop Buddy opnemen. Je hoeft niet te wachten op de volgende afspraak zoals bij de huisarts.
Pak je leven

Als je nu nog rookt dan heb je een voordeel ten opzichte van niet-rokers! Je kan in een keer het nadelige effect van inflatie voor je portemonnee wegnemen.

Je moet er wel snel bij zijn want dat kan alleen maar op dit moment, als je te lang wacht dan ben je te laat.
Voor deze aflevering heb ik mij laten inspireren door Madelon Vos die op haar Youtube- kanaal helder uitlegt hoe de economie echt werkt. Rook Stop Buddy kan je daarbij helpen. Pak die kans en schrijf je in voor de Whatsapp begeleiding. Een unieke aanpak waarbij je door Rook Stop Buddy het pad van en niet-roker wordt gewezen.

“Alarm experts: antirookbeleid is mislukt” kopt het Algemeen Dagblad op zaterdag 3 september. Angst zaaien om aandacht op te eisen.
Onze hersenen zijn gevoelig voor negativiteit en gevaar. Dit stamt nog uit de oertijd toen het van levensbelang was om alert te zijn op gevaar.

Tegenwoordig zit het ons eerder in de weg dan dat het nut heeft. Natuurlijk vind ik het vervelend dat er minder mensen op hun leefstijl letten. Zeker in een tijd dat je daar enorm je voordeel mee kan doen. Ik wordt cynisch van dit soort berichtgeving. Het is dezelfde aanpak van rookstop “experts” met een medische achtergrond. Deze experts leggen de nadruk op de schadelijkheid van het rookgedrag. Op onbewust niveau heeft dat als resultaat dat je er geen zin meer in hebt om je gedrag te veranderen. Wat wel werkt zijn de trainingen die uitgaan van positiviteit en autonomie. Denk aan Allen Carr, Ik Stop Ermee en Rook Stop Buddy.

Hoe was jouw vakantie? Heb je tijd gehad om na te denken wat er anders kan? Vergeet niet om je aan te melden voor de Rook Stop Buddy app-groep. Weet je iemand die volgens jou ook mee moet doen, stuur deze aflevering dan door.

Ik heb in mijn vakantie heel wat leuke mensen mogen ontmoeten. Sommige rookten en waren nieuwsgierig als ik ze vertelde dat ik mijzelf Rook Stop Buddy noem.
Een van die kennismakingen verliep verrassend. Na een gesprek van nog geen kwartier werd ik een rotvent genoemd. De dame in kwestie vertelde mij, toen ik haar na twee dagen weer sprak, dat zij het roken niet meer lekker vond. Zo snel kan het gaan als je je beeld (ver)vormt.

Nadat ik mijn allerlaatste sigaret heb gerookt ben ik aan de slag gegaan. Ik heb alles wat ik kon vinden dat met stoppen met roken en tabak te maken heeft gelezen en gekeken.

Op zoek naar antwoord op vragen zoals: “Waarom wordt stoppen met roken moeilijk gevonden?” en “Heeft stoppen wel een medische aanpak nodig?” of “Waarom vinden wij roken normaal?” Al deze kennis heb ik op een hoop gegooid en daar de Rook Stop Buddy methode van gemaakt.
De meest succesvolle manieren van stoppen met roken gaan allemaal uit van een aanpak waar geen dokter (lees pillen of pleisters) aan te pas komt. Wat wel belangrijk is, is kennis uit de tabaksindustrie. Weten hoe een sigaret in elkaar zit en welke manipulatie er wordt toegepast om jou te laten blijven roken maakt het gemakkelijker om weerstand tegen jouw ongewenste gedrag op te bouwen.

De belangrijkste regel om gedrag te veranderen. “Wat onmiddellijk wordt beloond wordt herhaald, wat onmiddellijk wordt bestraft wordt vermeden.” (James Clear)

De eerste drie regels die ik in de afleveringen hiervoor heb besproken vergroten de kans om je gewenste gedrag direct uit te voeren. Deze vierde en laatste regel vergroot je kans om je gewenste gedrag de volgende keer te doen.

Kleine successen toevoegen aan iets doen wat je moeilijk vindt maakt het gemakkelijker om het gedrag de volgende keer weer te doen. Maar ook al doe je nog zo je best, er zal altijd een slechte dag tussen zitten zodat je ergens geen zin in hebt. Het is belangrijk om dan toch de intentie te laten zien door er te zijn. Je hardloopschoenen aantrekken en een paar meter wandelen in plaats van helemaal niet in beweging komen. Laat het treintje rijden of doorbreek de ketting van je gedrag niet.

Deze aflevering is niet alleen voor rokers! Stuur deze mail naar iedereen die jij kent die iets wil veranderen in het leven.

Het aanleren van een gewoonte heeft vooral te maken met hoe vaak je een handeling of gedrag herhaalt.
De herhaling van een handeling verandert je hersenen zodat het gedrag zo efficiënt mogelijk wordt om uit te voeren. Je hoeft bij de meeste gewoontes er niet meer bewust over na te denken. Beginnende rokers zijn hier door het frequente opsteken van een sigaret erg snel mee. Helemaal omdat de handeling direct wordt beloond door de nicotineroes.

De vraag hoe lang het duurt is dus moeilijk te beantwoorden. Het is beter om je af te vragen hoe vaak je iets moet doen om het een gewoonte te maken.
Het is de kunst om gewenst gedrag gemakkelijk te maken om uit te voeren (weerstand wegnemen) en ongewenst gedrag moeilijk te maken (weerstand verhogen).

In deze aflevering geef ik je een aantal handige tips om precies dat te doen.


Deze aflevering is niet alleen voor rokers! Stuur deze mail naar iedereen die jij kent die iets wil veranderen in het leven.

Wanneer we verwachten dat iets ons een goed gevoel gaat geven zijn we geneigd om daar iets voor te doen.

Hoe beter dit gevoel is (hoe groter de beloning) des te vaker we dit gedrag zullen doen. De stof die ons een lekker gevoel geeft is de neurotransmitter en hormoon Dopamine. Deze stof komt niet alleen vrij wanneer we iets doen dat we lekker vinden maar ook wanneer we verwachten dat we iets lekker gaan vinden. Bij mensen die kampen met een gokverslaving piekt de dopamine op het moment dat zij een inzet doen en niet nadat zij hebben gewonnen.
Als mens zijn we afhankelijk van dit systeem. Het heeft ervoor gezorgd dat we in de oertijd ons konden aanpassen aan de groep, dat we ons voortplantten en dat we dol zijn op calorierijk voedsel. Hoe je deze millennia oude verleidingen in onze moderne maatschappij in je voordeel kan gebruiken om gewenst gedrag te vertonen vertel ik in deze aflevering.

Deze aflevering is niet alleen voor rokers! Stuur deze mail naar iedereen die jij kent die iets wil veranderen in het leven.

Het grootste gedeelte van je gedrag doe je zo automatisch dat je er niet bewust van bent. Gedrag is niet perse goed of slecht. De waarde die jij er aan verbindt maakt gedrag wat het is. Gewenst of ongewenst.

“Totdat je het onbewuste bewust hebt gemaakt zal het je leven bepalen en noem jij dat het lot.” (Carl Jung)

In deze aflevering vertel ik je over de duidelijkheid die we nodig hebben om ons gedrag te veranderen. Dat onze omgeving meer invloed heeft op ons gedrag dan motivatie of wilskracht.
Hoe kan je jouw omgeving inrichten zodat het voor jou gaat werken? Zie je omgeving niet alleen maar als een ruimte gevuld met spullen maar denk ook aan welke relatie jij met deze spullen hebt.

Deze aflevering is niet alleen voor rokers! Stuur deze mail naar iedereen die jij kent die iets wil veranderen in het leven.

De meeste mensen focussen op resultaten. Dat is logisch omdat bijna de hele wereld zo in elkaar zit. We hebben allemaal geleerd dat resultaten meetbaar zijn en daardoor onze inspanningen inzichtelijk maken.

Zoals je in de vorige aflevering van de Rook Stop Buddy podcast heb kunnen horen is de focus op een doel helemaal niet zo efficiënt als je gedrag wilt veranderen. Het is veel handiger om je te richten op je identiteit. Verander wat je gelooft. Verander jouw kijk op de wereld en andere mensen maar zeker ook hoe jij jezelf ziet.
Het doel is niet om een muziekinstrument te bespelen maar om muzikant te worden. Het doel is niet om te stoppen met roken maar om een niet-roker te worden.

Wanneer jij iets in het leven wil en je maakt het onderdeel van je identiteit dan gaat je gedrag vanzelf veranderen.
Hoe je dat doet kan je horen in deze aflevering van de Rook Stop Buddy podcast.

Deze aflevering is niet alleen voor rokers! Stuur deze mail naar iedereen die jij kent die iets wil veranderen in het leven.

Fake it ’till you make it! Of nog beter, doe alsof totdat jij bent wie je wilt zijn.

Omgeef je met de mensen die jij zou willen zijn. Wil je een sportieve leefstijl? Ga met sporters om. Wil je afvallen? verzamel slanke mensen om je heen. Doe alvast alsof je die vijf kilo kwijt bent en je raakt ze kwijt.
Mensen zijn niet zo goed in het vooruit kijken en daardoor mislukt het regelmatig om je doel te bereiken. Maar is het behalen van een doel wel de beste manier om te veranderen? Iedere dag een klein beetje je gedrag aanpassen lijkt een meer succesvolle aanpak. Op deze manier wordt jouw gedrag onderdeel van je identiteit. En iets zijn is gemakkelijker dan iets worden.

WEES NIET BANG!
Heb je de grote letters hierboven gelezen? Welk gevoel geeft het je? Ben je bang of niet? Denk eens niet aan de roze olifant?

We worden voor de gek gehouden door dit soort uitspraken.
Dat is precies de reden dat tabaksfabrikanten het niet erg vinden om “waarschuwingen” op de verpakking van hun product te tonen. Het is maar dat je het weet.

In de podcast van deze week ga ik nog even door op het verhaal van de man die bij de dokter kwam en ging proberen te stoppen met roken. Het gaat over zijn angst. De angst om iets te verliezen, de angst om buiten de groep te vallen en de angst voor de dood.

Heb vertrouwen in jezelf en de kennis die ik met je deel.

Je weet inmiddels wel hoe ik over de medische aanpak van stoppen met roken denk. Met mijn tenen opgekruld in mijn schoenen hoorde ik laatst weer een verhaal over een man die op zijn 60ste ging stoppen met roken en daarbij de hulp van de huisarts inschakelde.

“Kansloos“ dacht ik. Mijn zwager vertelde over zijn collega die op zijn werk na een week “stoppen met roken” pips en stil in de hoek zat tijdens de pauze. Hij vertelde dat hij een afbouw schema aan sigaretten had gekregen in combinatie met nicotinepleisters. Hij mocht vandaag tien sigaretten roken. Wat de dokter nog meer had opgedragen heb ik niet gehoord maar ik wist genoeg. Deze man zou in ieder geval geen niet-roker worden.
Wanneer deze stopper voorlichting had gekregen over hoe een sigaret in elkaar zit en hoe lang welke stoffen nog invloed uitoefenen op het menselijk lichaam had hij misschien een meer overwogen keuze gemaakt. Om radicaal de sigaret naast zich neer te leggen bijvoorbeeld. Om daarvoor nog gemotiveerder te raken vertel ik in Leer Denken Als Een Niet-roker over de tabaksindustrie. Over de mensen die daar werken, (en zelf niet roken omdat ze weten wat voor een rommel dat is.)
Succesvolle mensen hebben een aantal eigenschappen. Daar zijn ze niet mee geboren maar die hebben zij geleerd. Ze weten zich te beheersen, zijn ze onafhankelijk en kunnen ze in de toekomst kijken. In mijn nieuwste aflevering leg ik uit op welke manier succesvolle mensen dat doen.

Voor deze aflevering ga ik naar Loosdrecht waar ik heb afgesproken met Marije Berkelaar, de eerste medicijn- vrije huisarts.
Toen ik een aantal jaren geleden voor het eerst van haar hoorde in de media ben ik haar gaan volgen op Instagram. Marije ging viraal met het nieuws dat zij als dokter geen medicijnen meer ging voorschrijven. Daarmee dwong zij zichzelf om op zoek te gaan naar alternatieven. Zij ging in korte tijd van de ene verandering naar de andere en ik bleef haar nieuwsgierig volgen.
In het gesprek dat ik met haar heb opgenomen vertelt zij over hoe zij meerdere keren op een drastische manier het roer om heeft gegooid. Je zou kunnen zeggen dat Marije van veranderen haar leefstijl heeft gemaakt.
Kijk voor meer informatie op www.puurmarije.nl

Heel veel luisterplezier.

Hoe zeker weet jij dat stoppen met roken moeilijk is? Ik was er zelf erg zeker over. Ik was ervan overtuigd dat niet-roken moeilijk is. Totdat ik mijzelf ervan overtuigde dat het niet zo is.
In de nieuwste aflevering “Overtuigingen” van de Rook Stop Buddy podcast  geef ik je een aantal tips die jij direct kan gebruiken om van  gedachten veranderen. Je weet wel, van die dingen die je zeker weet  omdat iemand je dat ooit verteld heeft. Maar weet je dat er veel dingen zijn die wij denken te weten maar die helemaal niet kloppen?

Wat vormt een mens? In het geval van Rook Stop Buddy zijn dat de afgelopen jaren vooral boeken geweest.
Net als dat het nemen van een besluit om je leven te veranderen een sneeuwbal effect heeft hebben boeken dat ook. Als je van het ene naar het andere boek hopt door de verwijzingen in de bronvermelding te volgen.
In deze aflevering, voor jou een opsomming van de boeken die Rook Stop Buddy op het pad van het leven als niet- roker hebben gezet. Hij wijst je de weg, jij zal hem moeten bewandelen.

Deze week heb ik weer een opname gemaakt voor de Rook Stop Buddy podcast.
Ik had Joke Straathof te gast. Zij noemt zichzelf de Angst-expert en ze doet hypnotherapie.
Vanuit haar praktijk gaat ze met mij in gesprek over angst, over hoe je je leven op een positieve manier kan beïnvloeden en hoeveel invloed je onderbewuste heeft op het dagelijks leven.
Ook behandelen we samen een vraag van een volger van Rook Stop Buddy die al 10 maanden als niet-roker leeft dankzij de Rook Stop Buddy methode.
Zij heeft soms nog moeite met de mensen die tijdens een feestje buiten staan te roken omdat ze denkt de gezelligheid te missen. Joke legt uit wat je in die situaties kan doen.

Als je ongewenst gedrag bij jezelf wil veranderen dan helpt het om dat gedrag anders te gaan bekijken.
Het belachelijk maken is een goede manier. Helpt dat niet dan kan je ervoor kiezen om je gedrag te koppelen aan walging. Bijna niemand denkt bij het roken van zijn sigaretje aan die uitgedrukte peuk die stinkend in een volle asbak ligt. Maar dat is wel wat het uiteindelijke resultaat is van het roken. 

Rokers weten als geen ander wat schaarste is. Dan heb ik het niet alleen over het gevoel dat je als roker hebt als je pakje bijna leeg is.
Rokers ervaren ieder uur schaarste wanneer ze ontwenningsklachten krijgen. De schaarste die zij dan ervaren is de afwezigheid van ontspanning.
Voor de luisteraars die mij inmiddels kennen weten dat ik geen “commerciële jongen” ben. Toch houd ik me met verkoop bezig, net als jij overigens. We zijn allemaal verkopers of je nou je kind wil overtuigen om naar bed te gaan of je staat die verandering binnen het bedrijf waar je werkt aan te kondigen tijdens een vergadering.

In deze aflevering meer over verandering.

Mijn eerste gast van dit jaar is een specialist op het gebied van NLP (Neuro linguïstisch programmeren), presenteren en hij is kritisch een volger van wat er zich in de Nederlandse politiek afspeelt.
Hij analyseert de Tweede Kamer debatten op zijn Youtube- kanaal zonder daarbij zijn mening onder stoelen of banken te steken. Hierdoor wordt het kijken naar het toneelspel van politici leuk en met regelmaat komisch.
In de Rook Stop Buddy podcast vraag ik Igor om een aantal zaken uit zijn boek “Ik leef mijn eigen leven – de gebruiksaanwijzing van jouw bovenkamer” toe te lichten zodat jij als trouwe luisteraar van de Rook Stop buddy podcast daar jouw voordeel mee kan doen.

Heel veel luisterplezier.

Je zal het niet vaak van mij horen maar nu moet ik het echt kwijt: Ik heb een probleem…

Na zeven weken eten zonder koolhydraten zijn mijn broeken te groot geworden. Het begon als een experiment dat een aantal maanden in voorbereiding was. Die voorbereiding is belangrijk voor vrijwel iedere verandering die jij wil. Het wakkert je verlangen aan.
In deze aflevering kondig ik ook mijn volgende gast aan. Wil je weten wie dat is? Luister maar.

Hoe ziet jouw leven er uit over een jaar en welke invloed heb jij daarop gehad?

Nu beginnen met veranderen is de enige manier om daar achter te komen. Jouw gedachten vormen je leven letterlijk dus zijn je gedachten positief dan heb je een grotere kans op een leuk leven.

Dat doe je in je hoofd. Daar wonen een knecht met zijn baas hoe die samenwerken vertel ik je in deze aflevering.

Veel luisterplezier.

In deze aflevering begin ik met de vraag “Wat als je zou ontdekken dat alles wat je voor waar aan nam, niet helemaal blijkt te kloppen?”

Door mij dit te realiseren ben ik mijn leven als een experiment gaan zien. Een soort speeltuin waar je alles mag proberen.
Hoe ik nu in het leven sta heb ik te danken aan een besluit dat ik jaren geleden heb genomen. Daardoor heb ik de afgelopen maanden op mijn voeding gelet en zo min mogelijk suiker gegeten. Bij Oersterk van Richard de Leth volg ik “het gezondheidsvirus” en ik heb een aantal namen op mijn lijstje staan van mensen die ik wil uitnodigen in de Rook Stop Buddy podcast. Daarover vertel ik later graag meer.

Veel luisterplezier.

De eerste aflevering van het derde seizoen van de Rook Stop Buddy podcast. Jouw inspiratie voor een leven als niet-roker!

Tijdens mijn rondje door het centrum van Amsterdam met de grootste wandelvereniging van Nederland viel het mij op dat veel wandelaars rookten. Dat terwijl deze wandelvereniging vrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Die paradox vind ik verwarrend omdat rokers per definitie niet vrij zijn, zij zijn slaaf van de tabakspushers.

Zo nu en dan plaats ik een advertentie op social media. Ik vind het grappig welke reacties ik daarop terug krijg. Het heeft even geduurd maar ik kan inmiddels in bijna iedere iets positiefs zien.
Veel luisterplezier!

In deze aflevering kijk ik als Rook Stop Buddy terug op een creatief en productief jaar.
Met als hoogtepunten de interviews die ik heb mogen doen en natuurlijk de publicatie van mijn boek. Voordat ik het jaar afsluit nog een woord van dank aan alle luisteraars van deze podcast. Ik wens jullie fijne feestdagen en een fris 2022.

Maarten Groen
Rook Stop Buddy

Marcel Borst van ikstopwel.nl is te gast in de huiskamerstudio van Rook Stop Buddy. In deze aflevering praten we over hoe wij tegen de stoppen met roken business aankijken.
Hoewel wij allebei ondernemer zijn voelt het niet alsof we als concurrent tegenover elkaar zitten. Wij doen dit werk uit idealisme en om in ons levensonderhoud te voorzien. Marcel is meer dan 12 jaar succesvol rook-stopcoach en vertelt hoe hij werkt. Hij is specialist op het gebied van hypnotherapie en heeft met zijn methode een slagingspercentage van boven de 80%.

Voor meer informatie over de methode die Marcel gebruikt kan je terecht op zijn website www.ikstopwel.nl

Is stoppen met roken wel een probleem dat een medische aanpak nog heeft?
Ik geef je in deze aflevering een voorbeeld van een stoppoging en waarom deze gedoemd zijn om te mislukken en ik hoop je te laten nadenken over jouw eigen motivatie. Denken dat iets niet gaat lukken komt meestal uit. Denken dat iets lukt ook!

Het vervolg van de opnames die ik maakte voor Rook Stop Buddy Stoptober support 2021. 

In deze aflevering vertel ik over mijn eerste sigaret en dat rokers helemaal niet zo speciaal zijn als zij zelf denken.
Ik leg ook uit dat jouw gedachten over roken gebaseerd zijn op fabels en leugens die de tabaksindustrie samen met andere belanghebbende partijen ons hebben aangepraat.

Wil je het hele verhaal weten? In het Rook Stop Buddy Notitieboek kan je het verhaal lezen over mijn zoektocht naar het antwoord op de vraag hoe je kan leren leven als een niet-roker. Met dit boek kan je direct aan de slag om je allerlaatste sigaret te roken en te leren denken als een niet-roker. Pak je leven!

Rook Stop Buddy leest voor uit het Rook Stop Buddy Notitieboek. Dit doet hij in het kader van Stoptobersupport voor alle stoppers deze maand.
De voorleessessies zijn terug te kijken op het Instagramaccount, @rookstopbuddy.
In deze aflevering kan je horen hoe de Rook Stop Buddy methode werkt. Ook vertelt Maarten over zijn prilste herinneringen aan roken. Hoe hij als kind de stank van sigaretten heeft verafschuwd en dat hij heeft gezworen nooit te zullen roken. Tot hij 16 werd…

Maarten leest voor uit het Rook Stop Buddy notitieboek. 
In deze aflevering kan je luisteren naar een opname die is gemaakt van de Rook Stop Buddy Stoptober Support die op Instagram zijn gepubliceerd.

Het eerste deel uit een serie van vier specials.

Hier heb ik lang naar uitgekeken! Mijn interview met Rick Kamphuis, ervaringsdeskundige in de verslavingszorg en herstelcoach.
Rick vertelt openhartig over zijn levenservaring en het prille begin van zijn leven als drank en drugsgebruiker. Alles begon met het roken van die eerste sigaret. Ik ben erg blij met Rick’s expertise op het gebied van drugsgebruik in dit gesprek. Hiermee toon hij aan wat roken werkelijk is. Een ordinaire verslaving.
We schuwen in ons gesprek geen enkel onderwerp. Voor mensen in herstel of met een gevoeligheid voor middelengebruik is een waarschuwing op zijn plaats; deze aflevering kan triggers veroorzaken.

In deze aflevering kan je luisteren naar een opname die ik heb gemaakt.
De opname maakte ik tijdens mijn presentatie van Leer Denken Als Een Niet-roker voor een live publiek. Ik begin met de uitleg hoe de methode in elkaar zit en wat het publiek kan verwachten. Daarna hoor je de werkelijke reden waarom je rookt. 
Wil je de hele bewerking van deze live opname beluisteren? Dat kan door je hier aan te melden. Je ontvangt dan een mail met de link naar de drie audio’s van in totaal bijna drie uur.

De gemiddelde roker rookt 20 sigaretten per dag.
Dit is niet toevallig als je weet dat trek in een sigaret ieder uur optreedt. Ik heb er een lijstje van gemaakt. Alle momenten die ik heb gekoppeld aan mijn gedrag van het opsteken van de volgende sigaret toen ik rookte.
Herken jij je in één of meer van deze situaties, of juist niet? Stuur mij een mail en misschien kan ik jouw associatie verwerken in een podcast van Rook Stop Buddy.

In dit laatste deel vertel ik over hoe 2021 voor mij begon en neem ik een kijkje in de nabije toekomst.
Er komt een Rook Stop Buddy Notitieboek en mijn oude website Nieuw Stoer ga ik ombouwen naar Nieuws Toer om mijn daarmee te kunnen richten op podcasting. Ik ga bijna op vakantie en ik neem mijn opname apparatuur mee zodat ik hier en daar wat rokers kan gaan interviewen.

Heel veel luisterplezier!

Hoe belabberd 2020 ook begon voor mij, zo opgewekt kan ik het jaar afsluiten.
In deze aflevering vertel ik je hoe ik de naam Rook Stop Buddy ontdekte. Ik kan mijn kennis over tabak, verslaving en het beïnvloeden van gedrag kwijt in de nieuwe methode die ik bedenk. In 21 dagen leven als een niet-roker.

“Ik ben Rook Stop Buddy.”

Ken je dat? Wanneer je jezelf voorstelt en vertelt over je werk dat je zegt: “Ik ben sociotherapeut” of “ik ben militair”. Alsof we ons beroep zijn. In plaats van mij nog langer te identificeren met mijn beroep had ik afgesproken alleen nog maar uit te spreken: “Ik doe gezondheidszorg”. Dat is helaas mislukt. Net nadat ik mij had losgemaakt van mijn identiteit als zorgverlener betrapte ik mij op de uitspraak “Ik ben Rook Stop Buddy”. Ik schrok ervan want ik had mezelf beloofd mij nooit meer te identificeren met wat ik doe.

Nadat ik er een tijdje over had nagedacht kwam ik tot de conclusie dat wat ik doe ik niet los kan zien van wie ik ben. Tenminste, als ik goed wil zijn in wat ik doe. Het thema identiteit is, waarschijnlijk zonder dat deze persoon zich ervan bewust is, onder de aandacht gebracht door een teamleider in de zorg. Hij stelde mij de vraag waar ik over vijf jaar zou willen zijn. Ik antwoordde spontaan: “Dan wil ik wel een goede vader zijn.”

In deze aflevering kan je luisteren naar het verhaal van hoe ik Rook Stop Buddy werd.

In deze aflevering is Sandra Wink van wanderwinks.nl te gast bij Rook Stop Buddy.

Sandra heeft net haar 21 dagen traject afgerond en Maarten is benieuwd hoe zij dit heeft ervaren.
Sandra vertelt over het gemak waarmee ze contact kon opnemen met Maarten op het moment dat zij de steun van Rook Stop Buddy nodig had. Hoe anders was dat toen zij moest wachten op de volgende afspraak met de rookstop coach via de zorgverzekering. Binnenkort verschijnt de blog met het verhaal hoe Sandra de methode -In 21 dagen leven als een niet roker- heeft beleefd. Als een reis beschreven op de reisblog van Sandra.

Heel veel luisterplezier.

Margot en Maarten zijn nog lang niet uitgepraat!

Hoe zijn we begonnen met roken? Zijn we daarin allemaal verschillend of valt dat wel mee? Er was een tijd dat je als leerling gewoon in de hal van de school mocht roken. Gelukkig wordt roken steeds minder normaal maar onze kinderen worden nog steeds op slinkse wijze beïnvloed door de tabaksfabrikanten. Margot en Maarten bespreken hoe zij het goede voorbeeld willen zijn.

Ook besteden zij aandacht voor de meest primaire emotie die rokers aan hun verslaving doet vasthouden, angst. Margot vertelt openhartig over hoe haar prille relatie met haar huidige partner onder druk kwam te staan toen er een pakje shag in zee viel…

Rook Stop Buddy is terug! En hij is niet alleen. 

In deze aflevering kan je luisteren naar het gesprek met Margot Broer. Maarten en Margot hebben elkaar leren kennen toen Margot contact zocht na het beluisteren van de Rook Stop Buddy podcast op iTunes en Spotify.

Margot heeft jaren ervaring met stoppogingen en bijna alles geprobeerd. Van hypnose tot pleisters en van acupunctuur tot pillen. Sinds Stoptober vorig jaar heeft zij niet meer gerookt maar kreeg in december wel erg veel last van trek. Waarom is het nu anders dan eerdere stoppogingen en leeft zij al als een niet roker?

Margot en Maarten geven je antwoord op deze en andere vragen.

Het derde deel uit de special van Rook Stop Buddy – het verhaal van een roker, mijn laatste keer.

Maarten vertelt over de goedbedoelde adviezen van niet rokers. Waarom je enthousiasme getemperd wordt door mensen die nog nooit gerookt hebben omdat ze bang zijn voor jouw nieuwe gedrag. Waar komt die angst vandaan en hoe ga je daar als stopper mee om?

Wil je iets vragen  of heb jij een idee voor een onderwerp dat Rook Stop Buddy zou moeten  behandelen? Stuur een mail naar maarten@rookstopbuddy.nl of bel met het  nummer dat op www.rookstopbuddy.nl staat vermeldt.

Het tweede deel uit de special van Rook Stop Buddy – het verhaal van een roker, stoppogingen.

Op zoek naar jouw nieuwe normaal.

De gemiddelde roker heeft meerdere pogingen nodig om definitief te stoppen. De stoppogingen van Maarten waren daarop geen uitzondering. Hij vertelt je wat niet werkt als je wil stoppen met roken en waardoor hij uiteindelijk wel wist te stoppen.

Kennis van tabak, kennis van jouw gedachten en het in de praktijk brengen van jouw gewenste gedrag. Een aantal onderwerpen die in deze aflevering aan bod komen.

Wil je iets vragen of heb jij een idee voor een onderwerp dat Rook Stop Buddy zou moeten behandelen?
Stuur een mail naar maarten@rookstopbuddy.nl of bel met het nummer dat op www.rookstopbuddy.nl staat vermeldt.

De podcast van Rook Stop Buddy is meer dan 1200 keer beluisterd! Tijd voor een feestje.
Als dank voor jullie, luisteraars, vertel ik mijn verhaal. In deze aflevering: Het begin. Toen ik eind jaren 80 in de disco mijn eerste sigaret aangeboden kreeg.

In drie afleveringen vertel ik hoe ik ben begonnen met roken, welke stoppogingen heb ondernomen en hoe mij leven er na het succesvol stoppen er uit kwam te zien.
Heb je een vraag, een onderwerp dat je graag besproken ziet worden of heb je een opmerking? Laat het mij weten via maarten@nieuwstoer.nl

Veel luisterplezier.

(Belangrijke informatie voor de luisteraar, update 31-03-2021. In deze  aflevering wordt gesproken over het abonnement op de serie Leer Denken  Als Een Niet Roker. Het is niet meer mogelijk om een abonnement af te  sluiten. Voor actuele producten van Rook Stop Buddy kan je terecht op www.rookstopbuddy.nl )

Wat je echt wil is leven als een niet roker!
In deze aflevering vertel ik je wat je kan doen om te gaan denken als een niet roker. Zodat je tijdens feestjes niet meer denkt “wat ruikt dat lekker”, wanneer er naast je een sigaret wordt opgestoken. Of dat je stopt met onzin uitkramen als: “Wanneer ik nog maar een paar weken te leven heb zou ik zo weer gaan roken…”

Het maakt niet uit of je bent gestopt met roken bij de huisarts of uit jezelf. Rook Stop Buddy helpt je binnen 21 dagen leven als een niet roker.

(Belangrijke informatie voor de luisteraar, update 31-03-2021. In deze  aflevering wordt gesproken over het abonnement op de serie Leer Denken  Als Een Niet Roker. Het is niet meer mogelijk om een abonnement af te  sluiten. Voor actuele producten van Rook Stop Buddy kan je terecht op www.rookstopbuddy.nl )

Het is net als verliefd zijn. Je weet dat je het bent, sommige mensen zien het aan je maar je kan niet aan een ander uitleggen hoe het voelt. (Behalve dat het een ontzettend lekker gevoel is!) Je kan ook niet uitleggen hoe je bij dat gevoel moet komen of hoe je het krijgt.

Met niet roken is het net zo. Zeker in het begin. Dan blijf je maar door ratelen over hoe geweldig jij je voelt en wat een mooie ervaring je hebt. Soms krijg ik de vraag of ik iemand kan helpen die door een vriend of familielid naar voren wordt geschoven. En dan zeg ik vanzelfsprekend: …

In deze aflevering antwoord op de vraag of motivatie van anderen genoeg is om te stoppen met roken.

(Belangrijke informatie voor de luisteraar, update 31-03-2021. In deze  aflevering wordt gesproken over het abonnement op de serie Leer Denken  Als Een Niet Roker. Het is niet meer mogelijk om een abonnement af te  sluiten. Voor actuele producten van Rook Stop Buddy kan je terecht op www.rookstopbuddy.nl )

Waarom hoor ik rokers zo vaak zeggen dat ze het gevoel hebben afscheid te moeten nemen van een goede vriend?
Is dit gevoel van verlies wel realistisch of is dit een aanname gebaseerd op onwaarheden?

Maarten nodigt je uit om gebruik te maken van de methode Leer Denken Als Een Niet Roker.

Om succes te hebben met stoppen met roken moet je aan drie voorwaarden voldoen. Anders zal je gegarandeerd falen.

(Belangrijke informatie voor de luisteraar, update 31-03-2021. In deze  aflevering wordt gesproken over het abonnement op de serie Leer Denken  Als Een Niet Roker. Het is niet meer mogelijk om een abonnement af te  sluiten. Voor actuele producten van Rook Stop Buddy kan je terecht op www.rookstopbuddy.nl )

Leven gestopte rokers nou zo gedisciplineerd of doen ze gewoon wat ze ontzettend leuk vinden om te doen?

Aan onze ontbijttafel kwam de opmerking over een gedisciplineerd leven voorbij. Het woord impliceert dat je moeite moet doen, door moet zetten en dat je moet volhouden. Waarschijnlijk denk jij als roker ook zo over stoppen met roken. Maar klopt jouw aanname wel?

Maarten geeft je een kijk op een andere manier van denken over stoppen met roken en hij legt uit waarom je als roker denkt dat je je beter kan concentreren wanneer je rookt.

(Belangrijke informatie voor de luisteraar, update 31-03-2021. In deze  aflevering wordt gesproken over het abonnement op de serie Leer Denken  Als Een Niet Roker. Het is niet meer mogelijk om een abonnement af te  sluiten. Voor actuele producten van Rook Stop Buddy kan je terecht op www.rookstopbuddy.nl )

Wat gebeurt er met je lijf, hoe pas je je gedrag aan en hoelang duurt het voordat je gewend bent aan je leven als niet roker?

In  deze introductie van de methode Leer Denken Als Een Niet Roker hoor je  wat je kan merken aan je lichaam als je niet meer rookt en dat je er echt geen jaren voor nodig hebt voordat je gezondheid zich herstelt.
Je gedrag veranderen heeft  niets met volhouden te maken als je vasthoudt aan een aantal eenvoudige  principes.

(Belangrijke informatie voor de luisteraar, update 31-03-2021 In deze aflevering wordt gesproken over het abonnement op de serie Leer Denken Als Een Niet Roker. Het is niet meer mogelijk om een abonnement af te sluiten. Voor actuele producten van Rook Stop Buddy kan je terecht op www.rookstopbuddy.nl )

Waar haal je de kennis vandaan als je wil stoppen met roken? 

In deze  podcast vertel ik je welke informatie je nodig hebt.
Verrassend genoeg  vind je die niet bij de huisarts of de rook-stop-poli van het  ziekenhuis. Stoppen met roken is namelijk helemaal geen medische  wetenschap…
Wil je weten wat voor  een wetenschap het wel is?
Luister deze aflevering uit de serie Leer  Denken Als Een Niet Roker om daar achter te komen.

Je was gestopt en het ging best lekker.
Toch merk je dat je weer steeds meer aan roken denkt en dat je zelfs al een paar sigaretten hebt geprobeerd. Om te kijken of je roken echt vies vindt of om te bewijzen dat je er echt vanaf bent.

Hoe zit dat nou met trek en belangrijker: op welke manier kom je daar vanaf?

In deze aflevering uit de serie leer denken als een niet roker geef ik je een paar tips. Hoe je met de korte momenten van trek moet omgaan en hoe het komt dat je zo gemakkelijk terugvalt als je net bent gestopt met roken.

Is het mogelijk om na jaren verslaafd aan roken te zijn geweest te leren denken als een niet roker?

Misschien ben je al een tijd gestopt met roken maar betrap je jezelf erop dat je de geur van sigaretten nog wel lekker vindt. Of wordt je regelmatig wakker uit een droom waarin je hebt gerookt?

Deze aflevering geef ik je een kijkje in de opzet van het ‘Leer Denken Als Een Niet-Roker’ programma’.

Binnen zes minuten kan je ontdekken of deze methode voor jou kan werken.

Veel luisterplezier!