STOPPEN MET ROKEN?

PAK JE LEVEN!

Nick van Ruiten, vitaminespecialist

In deze intrigerende aflevering van de Rook Stop Buddy podcast gaan we dieper in op de wereld van voedingssupplementen met niemand minder dan Nick van Ruiten.

Margot en Maarten hebben een boeiend gesprek met Nick over het belang van voedingssupplementen, zowel voor algemeen welzijn als specifiek voor rokers. Nick onthult waarom het essentieel is om aandacht te besteden aan het samenspel tussen verschillende vitamines en hoe je deze supplementen effectief in je dagelijkse routine kunt opnemen.

Tijdens ons gesprek werpen we ook een blik op de toenemende invloed van de Europese Unie op de verkoop van vitaminepreparaten. Nick deelt zijn inzichten over de mogelijke gevolgen van deze ontwikkelingen en waarom dit niet per se goed nieuws is.

Wil je meer weten over Nick’s werk en expertise op het gebied van voedingssupplementen? Bezoek zijn website op https://freechoice.tv/ en download zijn gratis e-book op https://vitamine.shop/download-e-boek/. Dit is een kans om diepgaande kennis op te doen over voedingssupplementen en hoe ze een rol kunnen spelen in jouw streven naar een gezondere levensstijl.

Luister nu en ontdek de wereld van voedingssupplementen met Nick van Ruiten. De sleutel tot een gezonder leven kan dichterbij zijn dan je denkt!

Wil je ons steunen en bijdragen aan het voortbestaan van de Rook Stop Buddy Podcast? Dat kan! Bezoek onze pagina’s op PetjeAf en Fooienpod om een donatie te doen.

Waarschuwing: Het luisteren naar deze podcast kan bijwerkingen hebben. Zo is er in het verleden gemeld dat de trek in een sigaret kan afnemen en het heeft geleid tot een rookvrij leven.

Wanda de Kanter, tabaksactivist

In deze aflevering van de Rook Stop Buddy podcast nemen we je mee in een intrigerend gesprek met een van de meest toegewijde tabaksactivisten in Nederland, Wanda de Kanter.

Wanda is geen onbekende als het gaat om de strijd tegen de tabaksindustrie. Samen met advocaat Bénédicte Ficq zette zij zich in om de donkere kant van de tabakslobby te onthullen. In dit boeiende gesprek duiken we dieper in haar vastberadenheid om degenen achter de tabakslobby te ontmaskeren en haar inspanningen om de misdadige praktijken van de tabaksindustrie aan het licht te brengen. We bespreken ook de spraakmakende rechtszaak tegen de tabaksindustrie en de gevolgen ervan voor de toekomst van roken.

Wanda deelt haar betrokkenheid bij de Stichting Rookpreventie Jeugd en onthult de impact van haar werk op jongeren en de samenleving als geheel. Als je meer wilt weten over haar ervaringen en inzet om een rookvrije generatie te creëren, dan is dit het moment om te luisteren.

Maar dat is nog niet alles! We bespreken ook het onthullende boek “De Sjoemelsigaret” van Joop Bouma en krijgen een voorproefje van Wanda’s toekomstplannen op het gebied van tabakspreventie.

Deze aflevering is het luisteren waard voor zowel rokers als niet-rokers, want de invloed van de tabaksindustrie raakt ons allemaal. Laat je inspireren door Wanda’s vastberadenheid en toewijding aan een gezondere toekomst.

Wil je ons steunen en bijdragen aan het voortbestaan van de Rook Stop Buddy Podcast? Dat kan! Bezoek onze pagina’s op PetjeAf en Fooienpod om een donatie te doen.

Waarschuwing: Het luisteren naar deze podcast kan bijwerkingen hebben. Zo kan de trek in een sigaret drastisch verminderen en in het ergste geval kan het leiden tot een rookvrij leven.

We doen het anders

Beste Rook Stop Buddy fans, het is weer die tijd van het jaar, Stoptober is terug en we hebben een speciale aankondiging voor jullie! Onze Stoptober Support van 2023 ziet er anders uit dan de voorgaande edities. Margot en Maarten zijn al zo lang rookvrij dat het normaal is geworden om niet te hoeven roken. En raad eens? Ook jij als pas gestopte roker gaat dat meemaken!

🌟 In deze aflevering blikken Margot en Maarten vooruit op de geweldige gasten die langskomen in de Rook Stop Buddy podcast. We hebben niemand minder dan tabaksactivist en longarts Wanda de Kanter die komt praten over haar onthullingen over de tabakslobby en de rechtszaak die zij heeft aangespannen tegen de tabaksindustrie. Maar dat is nog niet alles! We hebben ook Nick van Ruiten, een expert op het gebied van voedingssupplementen, die komt vertellen over het belang van voedingssupplementen voor ex-rokers.

🎧 De komende Stoptober-maand kun je vier leerzame nieuwe afleveringen verwachten. En als je ons net ontdekt hebt, geen zorgen! Je kunt natuurlijk ook alle voorgaande shows beluisteren om jezelf volledig onder te dompelen in de wereld van een rookvrij leven.

🤝 Wil je ons steunen en bijdragen aan het voortbestaan van de Rook Stop Buddy Podcast? Dat kan! Bezoek onze pagina’s op PetjeAf en Fooienpod om een donatie te doen.

Bedankt voor jullie voortdurende steun en laten we samen een gezonder, rookvrij leven omarmen!

Solo

Alleen met Maarten: Spannende Updates en Toekomstplannen!

Welkom bij een unieke aflevering van de Rook Stop Buddy show, waarin Maarten solo het gesprek leidt terwijl Margot geniet van een welverdiende vakantie.

Maarten deelt enkele belangrijke huishoudelijke mededelingen en spannend nieuws over de toekomst van Rook Stop Buddy. Deze zomer hebben Maarten en Margot grootse plannen om een bijeenkomst te organiseren voor (aanstaande) Rook Stop Buddies. Dit belooft een geweldige gelegenheid te worden om samen te komen, ervaringen te delen en elkaar te steunen op de weg naar een rookvrij leven. Natuurlijk is daar budget voor nodig, en dat is waar jij in beeld komt!

Maarten vertelt enthousiast over een opwindende ontwikkeling: onze audiotrainingen worden binnenkort aangeboden op petjeaf.com. Dit betekent dat je toegang krijgt tot waardevolle trainingen om je te ondersteunen op je rookvrije reis. Blijf onze social media-kanalen volgen voor meer informatie over deze lancering!

Bovendien legt Maarten in detail uit welke middelen en hulpmiddelen Rook Stop Buddy te bieden heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in ons Rook Stop Buddy notitieboek, onze audiotrainingen of individuele begeleiding op weg naar een rookvrij leven, je vindt uitgebreide informatie op onze website.

Kortom, deze aflevering zit boordevol opwindende updates en toekomstplannen die jouw reis naar een rookvrij leven nog beter zullen maken. Blijf geïnspireerd en gemotiveerd, en kijk uit naar wat de toekomst in petto heeft met Rook Stop Buddy!

Wil je ons steunen en bijdragen aan het voortbestaan van de Rook Stop Buddy Podcast? Dat kan! Bezoek onze pagina’s op PetjeAf en Fooienpod om een donatie te doen.

Waarschuwing: Het luisteren naar deze podcast kan bijwerkingen hebben. Zo kan de trek in een sigaret drastisch verminderen en in het ergste geval kan het leiden tot een rookvrij leven.

Jij bent de dader

Neem Verantwoordelijkheid en Blijf Sterk!

Welkom bij een nieuwe en inspirerende aflevering van de Rook Stop Buddy show! Vandaag duiken Maarten en Margot in het thema van eigen verantwoordelijkheid voor jouw leven en keuzes, met een bijzondere focus op stoppen met roken.

In deze aflevering benadrukken we dat niemand je verbiedt om een sigaret op te steken. De keuze om te roken ligt volledig bij jou. De stoppers in onze app-groep naderen de zes maanden mijlpaal in hun rookvrije reis, en het kan soms wat stiller worden in de groep. Dit is heel normaal, want ze raken gewend aan hun rookvrije levensstijl. Maar let op, Margot waarschuwt dat er momenten kunnen komen waarop je onverwachts weer in de verleiding kunt komen.

Maarten kondigt spannend nieuws aan! We gaan een webinar organiseren voor rokers met een smalle beurs die ook rookvrij willen leven. Houd onze social media-kanalen goed in de gaten voor meer informatie over dit waardevolle evenement.

Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de nuttige leefstijltips van Richard De Leth, delen we hier de link naar zijn website, Oersterk: https://oersterk.nu/.

En alsof dat nog niet genoeg is, verwent Margot ons met een heerlijk recept: Kippendijen in kokosmelk met kerrie. Hier is wat je nodig hebt:

 • 2 kippendijen per persoon (biologisch)
 • Kerrie
 • Uien
 • Knoflook
 • Olijfolie
 • Kokosmelk
 • Paksoi
 • Optioneel: rijst of pasta

Smeer de kip in met een smakelijke laag kerrie, voeg wat zwarte peper en een snufje zout toe. Bak de kip aan beide zijden goudbruin in een pan met olie. Haal de kip uit de pan en fruit gesneden ui en knoflook in dezelfde pan op laag vuur. Voeg dan een blikje kokosmelk toe, plaats de kip terug in de pan en laat het geheel heel zachtjes sudderen (niet koken) voor ongeveer 2 tot 2,5 uur.

Voor de liefhebbers van koolhydraten kan er wat rijst of pasta bij geserveerd worden. Het gerecht is heerlijk op zichzelf, maar je kunt er ook de volgende dag een smakelijke soep van maken door wat water en extra paksoi toe te voegen.

Blijf geïnspireerd en gemotiveerd op je reis naar een rookvrij leven en onthoud dat de keuze altijd bij jou ligt. Vergeet niet om onze app-groep te verkennen en je eigen ervaringen te delen.

Wil je ons steunen en bijdragen aan het voortbestaan van de Rook Stop Buddy Podcast? Dat kan! Bezoek onze pagina’s op PetjeAf en Fooienpod om een donatie te doen. Jouw steun helpt ons om door te gaan met het delen van waardevolle content!

Waarschuwing: Het luisteren naar deze podcast kan bijwerkingen hebben. Zo kan de trek in een sigaret drastisch verminderen en in het ergste geval kan het leiden tot een rookvrij leven.

Correcte politiek?

Welkom terug bij een nieuwe en opwindende aflevering van Rook Stop Buddy! We hebben twee weken geen opnames kunnen maken, maar we zijn terug en hebben een boeiende show voor je in petto.

Het leven zit vol uitdagingen, en soms gebeuren er dingen die een grote impact op je kunnen hebben. Margot deelt het verdrietige verlies van haar huiskat Henk, terwijl Maarten midden in een verbouwing van zijn huis zat. Stressvolle situaties waar veel ex-rokers misschien wel een terugval van zouden krijgen. Ben je benieuwd of deze gebeurtenissen invloed hebben gehad op onze leefstijl buddies? Luister dan verder!

In onze app-groep kregen we een interessante vraag: dromen mensen nog steeds over roken, zelfs nadat ze zijn gestopt? Margot en Maarten proberen de redenen achter deze dromen te ontcijferen.

Maar dat is niet alles! Margot deelt ook deze aflevering weer een heerlijk recept voor een koolhydraatarme lunch. Hier is wat je nodig hebt:

 • 100 gr gerookte zalm
 • Handje Hollandse garnalen (heerlijk smaakvol)
 • Avocado in reepjes
 • Champignons gebakken in een beetje roomboter
 • Salade (bijvoorbeeld romaine)
 • Gebakken (spiegel) eitje
 • Zout en peper naar smaak
 • Optioneel: wat extra chili vlokken voor de liefhebber

Voor een verfrissende twist kun je er een glas tomatensap bij serveren, op smaak gebracht met citroen en een vleugje tabasco.

Maar dat is nog niet alles! Maarten onthult het verhaal van klokkenluider Jeffrey Wigand, wiens onthullingen de tabaksindustrie in de Verenigde Staten ertoe hebben gedwongen om een gigantische boete van maar liefst $206 miljard te betalen.

Blijf luisteren, want we hebben veel te delen in deze speciale aflevering. Vergeet niet om je ervaringen en gedachten te delen in onze app-groep.

Wil je ons steunen en bijdragen aan het voortbestaan van de Rook Stop Buddy Podcast? Dat kan! Bezoek onze pagina’s op PetjeAf en Fooienpod om een donatie te doen.

Waarschuwing: Het luisteren naar deze podcast kan bijwerkingen hebben. Zo kan de trek in een sigaret drastisch verminderen en in het ergste geval kan het leiden tot een rookvrij leven.

De kracht van geur

De Kracht van Geur na het Stoppen met Roken

Welkom bij een nieuwe en geurige aflevering van Rook Stop Buddy! Maar voordat we duiken in de wereld van geuren na het stoppen met roken, willen we graag iets vragen. Vind je het geweldig wat wij doen? Als je ons wilt steunen, kun je een fooi geven op https://fooienpod.com/nl/derookstopbuddyshow. Jouw steun helpt ons om door te gaan met het maken van deze geweldige content!

Deze aflevering draait helemaal om de kracht van geuren na een langere tijd gestopt te zijn met roken. Hoe ervaar je de geur van tabaksrook als niet-roker? Het is niet ongewoon dat de meeste stoppers kort na hun laatste sigaret denken dat sigaretten eigenlijk best lekker ruiken. Hoe ga je hiermee om?

Eenmaal onafhankelijk van je rookgedrag, smaakt dat naar meer. Het is als een sneeuwbal die begint te rollen en steeds groter wordt. Het ene goede besluit leidt tot het andere.

Maarten deelt fascinerende inzichten over hoe de tabaksindustrie de emancipatie van vrouwen heeft gebruikt om nieuwe klanten te werven voor hun producten. Een interessante kijk op hun strategie.

Natuurlijk heeft Margot ook weer een heerlijk recept voor je, namelijk ontbijtgranola! Hier zijn de ingrediënten:

 • 200 gr ongebrande notenmix
 • 80 gr kokossnippers
 • 40 gr pompoenpitten
 • 50 gr lijnzaad
 • 50 gr zonnebloempitten
 • 1/2 el kaneel
 • 50 gr kokosolie
 • 1 tl vanille aroma
 • 3 el water
 • Optioneel: 3 el suikervrije stroop (bijv. Good Good, sweet like syrup)

Recept:

 1. Verwarm de heteluchtoven voor op 165 graden. Smelt de kokosolie in een steelpannetje en voeg de vanille aroma, suikervrije stroop en water toe. Haal de pan van het vuur en zet apart.
 2. Meng in een grote kom de noten, zaden, pitten en kaneel. Giet het oliemengsel over de noten en roer goed door.
 3. Verdeel de granola over een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de granola 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Schep om de 5 minuten de granola om om verbranden te voorkomen.
 4. Voeg na 15 minuten bakken de kokossnippers toe en bak nog 5-10 minuten mee.
 5. Laat de granola goed afkoelen en bewaar het in een grote weckpot. Serveer de granola met een portie volvette Griekse yoghurt. Eet smakelijk!

Ontdek de kracht van geuren na het stoppen met roken en geniet van dit heerlijke ontbijtgranola recept. Vergeet niet ons te steunen door een fooi te geven op https://fooienpod.com/nl/derookstopbuddyshow. We waarderen je steun!

Waarschuwing: Het luisteren naar deze podcast kan bijwerkingen hebben. Zo kan de trek in een sigaret drastisch verminderen en in het ergste geval kan het leiden tot een rookvrij leven.

Een ander leven

Welkom bij een nieuwe en inspirerende aflevering van Rook Stop Buddy! In deze aflevering ontdekken we de ware kracht van verandering en hoe stoppen met roken de eerste stap is naar een leven vol positieve veranderingen.

Wist je dat het besluit om nooit meer te hoeven roken de deur opent naar een reeks van andere initiatieven? In onze appgroep delen deelnemers hun verhalen en inspiratie, geboren uit dat ene besluit. Of je nu van plan bent om je allerlaatste sigaret te roken of al een tijdje geleden hebt besloten dat het genoeg is geweest, je bent van harte welkom in onze appgroep. Hier vind je ondersteuning van mensen die begrijpen wat je doormaakt en praktische tips uit eigen ervaring. Het enige wat je hoeft te doen, is ons een bericht sturen via e-mail: maarten@rookstopbuddy.nl of via onze sociale media-accounts @rookstopbuddy en @margotjosine. Het kost niets en het kan je heel veel opleveren.

Maarten neemt je mee in de geschiedenis van de tabaksindustrie en onthult hoe ze oorlogen in de 20e eeuw hebben gebruikt om hun producten te promoten. Een onthullende kijk op de strategieën achter deze industrie.

Natuurlijk heeft Margot ook deze aflevering weer een smakelijk recept om te delen. Hier is je boodschappenlijstje voor een heerlijk gerecht voor 4 personen:

 • 1 bloemkool
 • 1 groentebouillonblokje
 • 2 blikken gepelde tomaten
 • 500 gram kabeljauw
 • 250 gram mozzarella
 • Citroen
 • Peterselie
 • Zout/peper (optioneel: chilipoeder)

Recept:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Verwarm de gepelde tomaten in een grote soeppan en voeg geperste of fijn gesneden knoflook toe, samen met wat zout en peper. Mix met een staafmixer en laat het een tijdje sudderen op een laag pitje.
 3. Snijd de bloemkool in roosjes en blancheer deze gedurende 8 minuten in kokend water met het bouillonblokje totdat de bloemkool beetgaar is.
 4. Giet de tomatensaus in een ovenschaal, leg de kabeljauwfilet erin, breng op smaak met peper/zout (en eventueel chilipeper), en verdeel de bloemkoolroosjes eromheen.
 5. Verdeel de mozzarella in stukjes over de schaal en voeg wat extra peper toe. Bak het geheel 25 tot 30 minuten in de oven.
 6. Voor een extra smaakmaker: rasp de citroen (eerst wassen), meng dit met gesneden peterselie en goede olijfolie.
 7. Serveer de vis op een bord, voeg wat van het citroen-peterselie mengsel toe en geniet met brood, aardappelpuree of venkelpuree!

Laat deze aflevering je inspireren om te veranderen en te ontdekken hoe krachtig die verandering kan zijn. Onthoud, de keuze is aan jou, en verandering begint met die eerste stap: stoppen met roken.

Wil je ons steunen en bijdragen aan het voortbestaan van de Rook Stop Buddy Podcast? Dat kan! Bezoek onze pagina’s op PetjeAf en Fooienpod om een donatie te doen.

Waarschuwing: Het luisteren naar deze podcast kan bijwerkingen hebben. Zo kan de trek in een sigaret drastisch verminderen en in het ergste geval kan het leiden tot een rookvrij leven.

Je hebt een keuze

Je hebt altijd een keuze. Dat geldt voor bijna alles, behalve roken. Je kiest er niet voor om te blijven roken, zo is de sigaret nou eenmaal ontworpen. Als kind word je gemanipuleerd om hetzelfde gedrag te vertonen als de grote mensen om je heen. Het werkt dus niet om je kinderen te waarschuwen om nooit te roken als je zelf dit gedrag wel laat zien. Je moet het voorleven. In de appgroep zitten mensen die het rookvrije leven voorleven. Dus, denk je aan stoppen met roken? Meld je aan voor de groep bij Maarten of via onze socialmedia accounts. @rookstopbuddy en @margotjosine 

We hebben grote plannen voor dit jaar en met jouw steun kunnen we ze werkelijkheid maken. Overwegen we een bijeenkomst of zelfs een live podcastopname voor publiek? Jouw bijdrage aan de Rook Stop Buddy fooienpod (geen typfout!) helpt ons deze plannen te verwezenlijken. Met de eerste donaties kunnen we een Zoom-account aanschaffen, waardoor we niet langer gebonden zijn aan korte opnametijden en langere, diepere gesprekken kunnen voeren. Hartelijk dank aan degenen die al hebben gedoneerd. Wil jij ook bijdragen? Dat kan eenvoudig hier: link naar donatiepagina.

Maarten sluit deze aflevering af met het intrigerende verhaal van Philip Morris, de uitvinder van de moderne sigaret.

En natuurlijk deelt Margot een heerlijk recept: pompoen/zoete aardappelsoep. Hier is je boodschappenlijstje:

 • 1 punt paprika
 • 3 grote zoete aardappels (of voorgesneden uit de supermarkt)
 • 1 flespompoen (of voorgesneden uit de supermarkt)
 • 2 of 3 uien
 • 2 tenen knoflook
 • Rood pepertje

Bereiding:

 1. Snijd de uien en knoflook.
 2. Schil en snijd de zoete aardappelen.
 3. Halveer de pompoen, verwijder de pitten en snijd in stukjes.
 4. Fruit de uien, knoflook, rood pepertje en punt paprika.
 5. Voeg de zoete aardappels en pompoen toe en bak even mee.
 6. Voeg bouillon toe tot het net boven de groenten staat, breng aan de kook en laat 30-40 minuten pruttelen.
 7. Gebruik een staafmixer om te pureren, breng op smaak met zout en peper.
 8. Serveer met eventueel hamblokjes, uitgebakken spekblokjes, verse koriander of peterselie, een beetje crème fraîche en een broodje. Eet smakelijk!

Laat je inspireren door deze geweldige aflevering en onthoud: de keuze is altijd aan jou.

Wil je ons steunen en bijdragen aan het voortbestaan van de Rook Stop Buddy Podcast? Dat kan! Bezoek onze pagina’s op PetjeAf en Fooienpod om een donatie te doen.

Waarschuwing: Het luisteren naar deze podcast kan bijwerkingen hebben. Zo kan de trek in een sigaret drastisch verminderen en in het ergste geval kan het leiden tot een rookvrij leven.

Grote plannen

Welkom bij een nieuwe aflevering van Rook Stop Buddy. Maarten en Margot hebben grootschalige plannen voor dit seizoen, en we kunnen niet wachten om je mee te nemen op deze spannende reis.

Margot heeft het in haar hoofd om boeiende gasten te vinden die de show zullen verrijken. Maarten daarentegen broedt op het idee om een live publieksopname te organiseren, zodat de show nog interactiever wordt. Maar er is meer: de opnamekwaliteit kan een flinke boost gebruiken, en Margot heeft een fatsoenlijke microfoon nodig. Ook is een Zoom-abonnement cruciaal om diepgaande gesprekken te voeren over diverse onderwerpen.

Om deze ambitieuze plannen te realiseren, hebben we jouw hulp nodig, gewaardeerde luisteraar! Overweeg om een kleine donatie te schenken, hoe bescheiden ook, zodat we onze doelen kunnen bereiken. Elke bijdrage wordt gewaardeerd en zal worden ingezet voor de verwezenlijking van de eerdergenoemde doelen, waardoor we je nog boeiendere en informatieve afleveringen kunnen brengen.

Maarten leidt je in deze aflevering door een fascinerende reis door de geschiedenis van de tabaksindustrie, beginnend bij de Native Americans, die tabak gebruikten in hun rituelen.

En zoals altijd heeft Margot een heerlijk recept om te delen: Bolognese saus. Voor degenen die koolhydraat arm willen eten, stelt ze voor om courgette te gebruiken in plaats van pasta. Hier is het recept:

Recept: Bolognese Saus

 • 1 of 2 courgettes (of kant-en-klare courgettini)
 • Pondje biologisch rundergehakt
 • 2 lekkere uien
 • 2 knoflooktenen
 • Klein blikje tomatenpuree
 • Blik gepelde tomaten (bij voorkeur blokjes)
 • 1 theelepel gedroogde basilicum
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • Naar wens: 1 theelepel paprikapoeder
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

 1. Bak de uien.
 2. Voeg het gehakt toe en bak het rul.
 3. Voeg de tomatenpuree (klein blikje) toe en bak deze even mee.
 4. Voeg de kruiden en tomatenpulp toe.
 5. Roer en laat op een laag vuur sudderen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Hoe langer het langzaam suddert, hoe lekkerder de saus wordt!

Voor de koolhydraat arme optie, kook de courgettini kort in kokend water met zout (slechts 2 minuten), serveer de saus erover en garneer met Parmezaanse kaas en verse basilicum (indien beschikbaar).

Luister naar de aflevering en ontdek meer over de boeiende plannen van Maarten en Margot, terwijl je geniet van dit smakelijke gerecht!

Wil je ons steunen en bijdragen aan het voortbestaan van de Rook Stop Buddy Podcast? Dat kan! Bezoek onze pagina’s op PetjeAf en Fooienpod om een donatie te doen.

Waarschuwing: Het luisteren naar deze podcast kan bijwerkingen hebben. Zo kan de trek in een sigaret drastisch verminderen en in het ergste geval kan het leiden tot een rookvrij leven.

Leefstijl buddies

Hier is ie dan: Aflevering 1 – Seizoen 4: Een Frisse Start

Welkom bij de eerste aflevering van seizoen 4! Margot en Maarten trappen het nieuwe jaar af met een aflevering waarin ze verschillende onderwerpen bespreken die verder gaan dan het rookvrije leven. Hoewel het vanzelfsprekend wordt om niet meer te hoeven roken als je al langer gestopt bent, hebben niet-rokers ook te maken met stress. Margot deelt hoe ze omgaat met de situatie rondom haar zieke kater Henk en waarom het soms lijkt alsof je niet in rouw mag zijn in deze maatschappij.

Daarnaast verkennen ze het verschil tussen mannen en vrouwen en hoe verschillende levensfasen invloed kunnen hebben op het stoppen met roken. Vanaf deze aflevering delen Margot en Maarten iedere aflevering een recept met hun luisteraars en behandelen ze onderwerpen die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Voor kersverse stoppers, en zelfs als je nog rookt, kun je nuttige informatie vinden in onze shownotes.

Recept: Omelet Wrap

Ingrediënten:

 • 2 eieren
 • Dille
 • Rode paprika (punt paprika’s voor een iets zoetere smaak)
 • Knoflookpoeder (zoals Green Gipsy’s Garlic Heaven)
 • 1 rode ui, fijn gesneden
 • Zout
 • Peper
 • Chili vlokken
 • Klein scheutje melk (2 eetlepels)
 • 1 eetlepel olijfolie of zonnebloemolie
 • Ongeveer 20 gram feta
 • 1 plakje ham
 • Handvol rucola
 • 60 gram Griekse yoghurt (of volle Griekse yoghurt)

Bereiding:

 1. Klop de eieren met de melk, zout, peper, knoflookpoeder (naar smaak), chili vlokken en dille.
 2. Verhit olie in een grote koekenpan en bak de helft van de fijn gesneden ui kort aan. Giet het eimengsel in de pan en laat op laag vuur koken tot de bovenkant is gestold.
 3. Verkruimel de feta over de omelet en verwarm nog even mee.
 4. Schuif de omelet op een bord en leg de andere helft van de gesneden ui, het plakje ham, de gesneden paprika, de rucola en het yoghurtsausje erop. Vouw de omelet dubbel en eet smakelijk!

Recept: Yoghurtsausje

Ingrediënten:

 • Griekse yoghurt
 • Knoflookpoeder (optioneel)
 • Zout en peper (naar smaak)
 • Eventueel een scheutje citroensap (naar smaak)

Meng de Griekse yoghurt met knoflookpoeder, zout, peper en eventueel een scheutje citroensap, roer goed en het sausje is klaar om te serveren.

Bronvermelding uit deze uitzending:

A Frank Statement – Wikipedia
Atomic Habits by James Clear https://jannekevreugdenhil.com/koolhydraatarme-bijbel/ https://oersterk.nu/

Wil je ons steunen en bijdragen aan het voortbestaan van de Rook Stop Buddy Podcast? Dat kan! Bezoek onze pagina’s op PetjeAf en Fooienpod om een donatie te doen.

Waarschuwing: Het luisteren naar deze podcast kan bijwerkingen hebben. Zo kan de trek in een sigaret drastisch verminderen en in het ergste geval kan het leiden tot een rookvrij leven.